Anonyymi surffailu netissä

Kun liikut internetissä, kerätään sinusta ja liikkeistäsi jatkuvasti tietoa. Kerääjinä ovat esimerkiksi selaimet, jotka haluavat tietää millä sivustoilla liikut, ja minkälaisia hakuja teet, jotta pystyvät sitten kohdistamaan sinulle juuri tiettyjä mainoksia. Tästä syystä, jos olet juuri googlannut ’joogahousut’, alkaa kaikille vierailemillesi sivustoille ilmestyä mainoksia joogahousuista.

Monessa appsissa on myös paikannuksen salliminen oletusarvona, ja kun Google tietää koko ajan missä liikut ja pyytää muun muassa arvostelemaan ravintolan, jossa juuri olet syömässä tai tarjoaa aikatauluja bussipysäkille, jonka ohitse juuri kävelit, se alkaa tuntua ahdistavalta.

Netissä tehdään myös ostoksia enemmän kuin koskaan ja on aivan luonnollista, että haluaa pitää tietonsa salassa. Myöskään meilaaminen ei ole takuuvarmasti turvallista, sillä suurimmat palveluntarjoajat ovat velvollisia luovuttamaan tietoja Yhdysvaltain turvallisuuspalvelulle.

On paljon myös ammatteja, joissa täytyy pystyä käyttämään nettiä anonyymisti. Lähteet ja taustatutkimus ovat journalisteille kullanarvoisia ja niiden takana olevien ihmisten suojelemiseksi on myös journalisteille tärkeää pystyä surffaamaan anonyymisti. Myös armeija ja poliisivoimat tarvitsevat tiettyihin operaatioihinsa anonymiteettia.

Koska internet on yhtä monitahoinen kuin reaalimaailmakin, löytyy sieltä myös rikollisia elementtejä. Kyberrikolliset ovat myös näiden kyttääjien joukossa, eikä huomionsa kohteeksi joutuminen ole yhtä hyväluontoista kuin vaikkapa Facebookin.

Ei siis ihme, että tavallista netissä surffaajaa alkaa ahdistaa, kun haluaisi vain hoitaa asiansa netissä rauhassa, ilman pelkoa tai vainoharhaista oloa. Onneksi tähän on mahdollisuuksia.

Selainten lisäosat

On hyvä muistaa, että esimerkiksi Googlen ja Facebook keräävät tietoja, mutta eivät aiheuta mitään vahinkoa. Kohdennetut mainokset tarjoavat sinulle mahdollisuuden käyttää näitä palveluita ilmaiseksi. Jos kuitenkin haluat näistä vakoiluscripteistä eroon, on selaimiin saatavilla laajennusosia.

Tällaisia laajennusosia ovat muun muassa Ghostery sekä Disconnect.me. Ne nopeuttavat sivujen latautumista ja videoiden aloittamista poistamalla mainokset. Ne myös pitävät yksityiset tietosi salassa ja selailusessiosi privaattina. Myös AdBlock on lisäosa, joka suodattaa pois kaiken mainonnan.

Pyri myös aina käyttämään selailussa osoitteen alussa https:-liitettä, sillä se ja lukonkuva kertovat, että yhteys on salattu. Sellaiset palvelut kuin Https everywhere auttavat muuntamanaan kaikki sivustot https:-alkuisiksi.

Anonyymit hakukoneet

Hakuja voi tehdä myös anonyymisti erilaisten lisäosien avulla, jotka ohjaavat haut proxypalvelimen läpi. Esimerkkinä tästä on Disconnect Me Search, jonka avulla voit tehdä hakuja sellaisissa suosituissa hakukoneissa kuin Google, Bing ja Yahoo jälkiä jättämättä.

Startpage on hakukone, joka tunnettiin aikaisemmin nimellä IxQuick ja se on todella anonyymi hakukone, joka ei tallenna käyttäjistään edes IP-osoitteita. Palvelu käyttää kuitenkin Googlen hakutuloksia mutta ilman, että niistä jää tietoa mihinkään. Näin myös hakutuloksiin ei vaikuta se, mitä hakukoneet jo tietävät sinusta.

Omaa hakurobottia sen sijaan käyttää hakukone DuckDuckGo, joka ei tallenna IP-osoitteita tai kävijädataa.

Useimmilla selaimilla on yksityisselaus- tai incognito-selausmahdollisuus, mutta on hyvä muistaa, että se ei estä itse selainta keräämästä sinusta tietoja.

Käyttäessämme Facebookia ja Google+:aa emme useinkaan tule ajatelleeksi yksityisyyttämme kuin valitessamme yleisöä postauksellemme. Kumpainenkin palvelu käyttää kuitenkin tietojamme omiin tarkoituksiinsa, eikä käyttäjille anneta paljoa valinnanvaraa.

Avoimen lähdekoodin yhteisöpalveluohjelma on esimerkiksi Diaspora, jossa tärkeää on käyttäjien yksityisyyden kunnioittaminen ja käyttäjät itse pystyvät päättämään, miten heidän omia tietojaan käytetään.

Anonyymi surffaus

Jos haluaa säilyttää yksityisyytensä muutenkin kuin hakukoneissa ja yhteisöpalveluissa voi kokeilla surffaamista online proxyn kautta. Tällainen proxy toimii kuten PL eli postilokero palvelu postissa, mutta nyt vain netissä. Se toimii sinun ja niiden sivustojen joilla vierailet, välissä.

Kun vierailet jollain nettisivulla, antaa tämä proxy yhden omista IP-osoitteistaan oman IP-osoitteesi sijasta. Näin sivuston data toimitetaan tälle proxyn sivustolle, josta proxy taas toimittaa sen sinulle. Tämä kuulostaa hitaalta, mutta ei sitä ole.

Tämän etuna on se, että missä tahansa maassa oletkin itse, voit surffata netissä kuten paikalliset, proxyn serverin sijainnin ansiosta. Eivätkä myöskään hakkerit tai nuuskijat pääse sinuun käsiksi, sillä hakkerit tarvitsevat IP-osoitteesi, mutta eivät pysty jäljittämään sitä, kun käytät tällaista palvelua.

Tor-selain liitetään usein salamyhkäisyyttä ja rikollisuutta ja fakta onkin, että niin sanottuun pimeään nettiin ei pääse tavallista selainta käyttämällä. Mutta Torilla on paljon annettavaa niin tavalliselle kansalaiselle, joka haluaa selata anonyymisti kuin myös monelle muulle taholle.

Toria käyttävät sekä tavalliset ihmiset, jotka haluavat surffata turvallisesti kuten myös bisnekset, jotka haluavat tehdä taustatutkimusta kilpailijoistaan tai suunnitella strategioitaan. Myös aktivistit käyttävät Toria, sillä heidän henkensä saattaisi olla vaarassa, jos esimerkiksi raportit väärinkäytöksistä pystyttäisiin yhdistämään heihin.

Salatut VPN-verkot eli virtuaaliset erillisverkot ovat myös tapa surffata anonyymisti. Ne luovat tunneliprotokollan, jonka avulla siirtävät datapaketteja. Kun yhteys havaitsee häirintää, se katkeaa ja ohjataan uudelle reitille. Nämä verkot osaavat myös välttää tiettyjä reittejä.

VPN-palvelun haittapuoli on sen ajoittainen hitaus, mutta esimerkiksi Youtube saattaa ruuhka-aikoina latautua nopeammin, sillä palvelu käyttää vaihtoehtoisia reittejä.

Privacy Policy